АЗ ПИША

ЕСЕТА
РАЗКАЗИ
СТИХОТВОРЕНИЯ
ПРЕЗРНТАЦИИ

Моят принос/мечта за силна България в обединена Европа
(есе)

Колко хубаво звучи: Силна България в обединена Европа! Но аз не искам това да бъде просто фраза, а реалност. Реалност, в която хората се чувстват уютно в многообразието и се ценят взаимно. Като малка детска книжка за оцветяване, която трябва да отвориш, оцветиш и нарисуваш с най-шарена палитра от красиви цветове. Различни цветове, допълващи се по уникален и вълшебен начин.
Голямо предизвикателство е да нарисуваш такава картина, в която да съчетаеш всички цветове на едно място. Като България, като Европа – шарена палитра от хора, оцветени различно. Но сякаш все по-разделени. Най-силно усещам разделението между роми и българи. Неотдавна пак се разделихме. Поводът беше случаят в село Войводиново. Беше страх, саморазправа, обиди и хаос. Събориха къщите на хората от ромската махала. Те нямаха вина, но ги изгониха от селото, оставиха ги без подслон. Защо министърът на отбраната и вицепремиерът на България каза: „ Станали са много нагли“?! Редно ли е да ни настрои едни срещу други – българи и роми?! Не трябва ли хора, като него да ни обединяват като нация?! Какво цели от това разделение?! Вероятно, объркани хора и обременени деца с посято в тях семе на омразата.
А пък къде бяхме ние тогава, защо не застанахме зад справедливостта. Може би не бяхме достатъчно съпричастни един към друг . Разбирам хората, които избраха да живеят в чужбина. Там ги приемат като другите – равни. Избраха по-спокойния живот и по-добре уредената държава, избраха възможността да работят и да бъдат по-добре заплатени.
Преди години, аз и моето семейство също заминахме в чужбина. Тогава спрях да уча. Там живеехме по-добре отколкото в България. Но родното място и домът ни липсваха. Животът в Гърция ми помогна да видя как хората живеят нормално и спокойно. Вече можех да направя сравнение с живота в България. У нас всичко се руши и изчезва. Все повече хора преживяват трудно. Населението ни от 7 153 784 души през 2015 година е намаляло до 6 974 766 души през 2018 година. България е с най-висока смъртност в сравнение с другите държави в Европейския съюз и е сред последните места по раждаемост. Населението намалява, а пък политиците създават програми, с които да ограничат раждаемостта. И всеки ден от България си тръгват хора, заминават в търсене на по-добро място за живеене.
Има нещо сбъркано в България ! Въпреки това, аз се върнах в нея и се записах отново да уча. Беше важно за мен да продължа образованието си, макар да бях изостанала от връсниците си с три години. Не се отказах, не се срамувах, просто продължих. Тази година завършвам средно образование. Гордея се, че успях. Ромският ми произход не ме прави по-малко ценна или по- малко важна. Аз съм една от различните и се гордея с това. Ние, ромите, имаме потенциал и качества. Всеки от нас дава това, което може и колкото може. Аз искам да бъда от тези, които дават на хората.
Преди няколко години се включих в една ромска организация. Останах възхитена от отношението към мен и другите младежи. Впечатлих се на знанията и ентусиазма им. Там създадох нови, истински приятелства. Ние младежите не сме толкова отдалечени от ежедневните проблеми, просто виждаме света по по-рационален начин от възрастните. Може би, ако виждаме перспектива и хора, на които да вярваме …..
Аз намерих такива хора. Те ме накараха да вярвам в добрите начинания и да вярвам в това, което правя. Участвах няколко пъти в събиране на подписи. Ходих от човек на човек, от къща в къща и обяснявах за какво ги събираме. Не ми беше тежко, обичам да общувам с хората. Зад дългия списък от имена видях как хората се обединяват.
Обичам да бъда сред деца. Това е една от причините да помагам в църквата в гр.Симитли на децата и младежите, които я посещават. Това ме прави полезна и щастлива. Мечтая да ги видя след години като добри хора, сбъднали мечтите си. Но си давам си сметка, че не съм много добре подготвена. Сама няма да мога да се справя. Но със сигурност искам да бъда част от утрешния ден и промяната, която той носи.
Знам, че ако силно вярваш в мечтите си, те ще се сбъднат. Аз просто си представих как искам да вървя – жена, която кара други хора „ да летят “.

Ивайла Асенова, 21 години Гр. Симитли, обл.Благоевград

М О Я Т А   С Т Ъ П К А   К Ъ М   П О – Д О Б Р О   У Т Р Е

    Моето утре ли ? Странно нещо е утрото. То дава нови възможности за
неизразените чувства, неизказаните думи и за нещата, за които сме твърде заети да
видим.
    А знаем ли какво е Доброто? Има ли изобщо определение за него! Няма и как да
има, та то е чувство, което изпитваш, когато загърбиш егото си и направиш нещо без
награда. Но все пак хората си мислят обратното. Мислят, че Доброто се нуждае от
трофеи, за да бъде оценено. Ако спасиш човешки живот и си по-горд с наградата си за
храброст, няма да си герой. Просто в човека е заложено да е лекомислен и да се лакоми
за още и още. Моята стъпка към по-добро утре няма да бъде великанска. Тя ще бъде
мъничка като мен в големия свят. Но тя ще порасне заедно с мен и мечтите ми. Малко
по-малко ще променя света. Знам го.
Както от една дума става изречение. От изречението – разказ. От разказа – роман.
А от романа нещо още по-голямо, нещо още по-необятно като човешкото съзнание
например.
    Същото е и с мечтите ни. Те са цветя, които трябва да отглеждаме с много труд,
за да покълнат. Макар и да не съм най-добрия градинар.
Замисляли ли сте се как всяка минута, когато Вие получавате – едно дете губи.
Когато Вие се усмихвате – някой някъде плаче. Когато Вие преяждате – някой гладува.
Когато Вие негодувате от това, че родителите Ви не са Ви купили най-хубавия и скъп
телефон, някой не може и да си помисли за прекрасния живот, който той не по-малко
заслужава.
    Ето това искам. Искам всички да имаме право на бъдеще, в което няма да сме
тормозени затова, че не носим маркови дрехи, не сме богати, не сме като останалите.
Светът е като мек пластилин в дланите ти. Ако не отделиш малко време и
усилия, за да го оформиш в желаната от теб форма, ще бъде безформена топка в ръцете
ти.

Р А Я    М И Т Е В А

 


 


Б Ъ Л Г А Р С К А Т А   К О Л Е Д А

      Обичам да гледам коледната ни елха, така богато накичена с красиви играчки и закачливо намигащи разноцветни лампички, с обещание за смях и весело настроение.
     Въодушевлението покрай Коледа е свързано предимно с подаръците, които ще получим. Броим дните до предстоящите ни „награди”. Признавам, само това ми беше в ума, но един ден нещо просто се случи. Не очаквах една дума да промени отношението ми, един въпрос преобърна всичко. Един малък предмет. Една шарена дрънкулка. Един Човек.
     То е едно различно, за жалост не в добрия смисъл момиче, от класа ми. С мило пламъче в очите – желанието да се впише. Дори за нас „обикновените” беше трудно, но за нея беше истинско изпитание. Суровите подигравки и физическото насилие я промениха изцяло. Когато си говорех с нея, никога не споменаваше семейството и дома си. Дали се срамуваше от това, което е? Но винаги се усмихва. Тази мила усмивка, която те радва, защото си казваш, че е добре. Но така ли е наистина? Болката тежи на сърцето й и се чете в топлите й кафяви очи.
     На едно междучасие я попитах какво иска за Коледа. Тя без да се замисли ми отвърна – гривна. И усмихната продължи да рови в изпокъсаната си раница. Така да бъде ! Ще открия за нея най-красивата, най-лъскава с бели камъчета гривна ! Нека сияйната им светлина се отрази в очите й ! Тя я заслужава !
     Търсих дълго Нейната гривна в магазини и магазинчета, много красоти ме подмамваха, но нищо не й подхождаше… И тогава реших: аз трябва да я измайсторя, да вложа в нея цялата си душа и сърце. Само така ще усети цялата доброта, красота и обич на този свят, потопил се в коледно очакване.
      Казват, че по Коледа се случват чудеса. С мен се случи ! Сега съм с една капчица по – добра. Дано и моята „различна” приятелка се чувства по – щастлива и обичана.

Р А Я    М И Т Е В А
50 години град Симитли
 
Аз съм родена в малкото китно градче Симитли. Това е едно много красиво място,обградено от три планини и се намира точно в подножието им.През лятото е зелено и пъстро,а самата зима-приказно бяла. Всеки обича своя роден град. Когато съм извън Симитли,той не остава назад в мислите ми и намира място в ежедневието ми. С нетърпение очаквам да се приберем, защото там са приятелите и семейството ми. Сякаш някаква невидима сила ме тегли на там-любовта. Не бих си представила да живея в шумен и голям град,в който чистият въздух е изчезнал, не можем да се наслаждаваме на природата,а пък на всичкото отгоре-живеем в мръсотия. Но в Симитли не е така! Тук е чисто и приятно, можеш да се любуваш на природата с години наред, дишаш чист въздух и най-вече- тук е тихо и спокойно. Затова много обичам родният си град. Той е един от много малки и китни градчета в България. И не е само роден край, а наистина доставя удоволствие да живееш в него.
Александра Борисова
7-б клас
 

 

Най, най, най Рила

   Живея в подножието на най-величествената и могъща планина Рила. Тя е необятна. Струва ми се, че не бих могла с думи да опиша, това, което чувства сърцето ми. Беше хубав летен ден. Бях нетърпелива да пристигнем със семейството ми на 7те Рилски езера. Мама беше казала, че предстои нещо запомнящо се. Помислих си чак пък толкова. Но приех думите й, защото беше лято, защото щях да вида неща, за които само бях чувала.След дълго пътуване, пристигнахме на това чудно място на Рилските езера и разбрах колко права е била мама. Катерейки планината бях изтощена и нямах сили дори да дишам.Но когато погледнах напред, сърцето ми взе да тупти неравномерно, тялото ми се отпусна и онемях. Онемях от възхищение, онемях от това, което видяха очите ми. Не бих могла да назова с точна дума това, което почуствах.Радост ли беше, учудване ли, гордост ли………? . Колко красиво и неповторимо беше наоколо. Природа, свеж въздух, прекрасна гледка към езерата с кристално чиста вода. Исках да извикам от щастие в този момент. Величествената планина, отгоре синьото небе, което спокойно се оглеждаше в езерата . В този миг исках да взема лист и бои и да нарисувам всичко около мен, затова реших да напиша за неповторимото ни изживяване със семейството ми.За смеха и радостта.Тичахме със сестра ми с разперени ръце, сякаш искахме да полетим като птици , брахме си цветенца, плетохме венци и се снимахме.Заредени и малко уморени след няколко часа си тръгнахме, по пътя срещахме туристи очаровани и развълнувани като нас. Сега разглеждам снимките, които направихме и си припомням това изживяване. Гордея се, че имаме уникална природа и една от най-величествените планини Рила. Разказвам въодушевено на моите приятели и те да отидат и да се докоснат до този Райски кът.

СУ ,,Св. Св. Кирил и Методий’’ гр. Симитли
Йорданка Валентинова Докузова 6в клас

50 години град Симитли

Реката е синя, зелена
слънцето стига до дъното
върху водата накъдрено вятъра
разлюлява водата студена.
От долината идват стадата
пеят звънко звънците
и огласят планината.
Погледнах в тоз ден висините
и се вслушах в шума на горите
и усетих как се влива в душата
на родния край красотата!

Александра Борисова
7-б клас

 

И ДНЕС СЪМ ГОРД, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН

Гордост има в моето сърце,
Че българин родих се аз,
В Земя на знатни родове,
В Земя на български царе!

Пиша аз със златни букви,
Кирилица се наричат те,
Дар от Солунските братя,
Дар за векове…!

Българйо и днес живея тук,
Под твоя покрив гнездо съм свила,
Дом, семейство, приятели добри,
Дом на моите мечти!

Българйо мила, драга,
И днес горд съм,
Че българин зова се аз!
На таз родина мирна, плодородна,
На таз хубава страна!

Радина Бориславова Ангелова, ученичка от 6 „в“ клас на
СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Симитли

Ние използваме бисквитки, за да ви осигурим най-доброто изживяване. Можете да разберете повече за това кои бисквитки използваме или да ги изключите вНастройките за поверителност.
ПриемамНастройките за поверителност

GDPR

  • Политика за поверителност

Политика за поверителност

Политика за поверителност

Политиката за поверителност е свързана с данните, подлежащи на персонално идентифициране, които се споделят чрез поддържания от нас уеб сайт. Тя описва възможностите, правата и изборите, които имате във връзка с личните данни, които съхраняваме. Това са имейл адреси, IP адреси, данни, които се събират при посещението на уеб сайтове и др.

При създаването на Политиката за поверителност сме взели предвид принципите и изискванията на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR). Регламентът е приет от Европейския Съюз и влиза в сила на 25.05.2018 г.

Чрез Общия регламент (GDPR) се гарантира по-добра защита на неприкосновеността на личния ни живот. Той представлява набор от принципи и правила за Европейския Съюз, гарантиращи правна сигурност за фирмите и защита на данните на гражданите. Регламентът дава възможност за по-големи права за гражданите, например правото на информация за целите на обработване на лични данни, категориите обработвани лични данни, трансферът на данни към други компании и трети страни, правото на достъп до данни, правото „да бъдеш забравен“ и др.

КАКВИ ДАННИ СЪБИРАМЕ И ОБРАБОТВАМЕ?

Данните, които събираме при регистрация, използваме за предоставяне на услугите, предвидени в Общите условия на сайта, в който сте се регистрирали – да публикувате и да комуникирате с останалите потребители.

Данните, които събираме от всички потребители, използваме и за постигане на по-добро качество и сигурност на услугите ни, както и за избягване на зловредни действия. Например, за да избегнем присвояване на чужда електронна идентичност, за да се предпазим от хакерски атаки и др.

Някои данни използваме за позициониране на контекстно препоръчано съдържание и контекстно таргетирана реклама.

Използваме агрегирани и анонимизирани данни за статистически и маркетингови цели.

За целите на подбора на подходяща реклама, за независими статистически измервания и в някои други случаи, даваме възможност и на трети страни да получават данни от нашите сайтове за поведението на потребителите (напр. за реклама: Google, за статистика: Google Analytics). Тези трети страни са задължени да спазват сходни политики за поверителност.

КАКВИ ДАННИ СЪБИРАМЕ ЗА ВСИЧКИ ПОТРЕБИТЕЛИ?

В сайта, който поддържаме, събираме и съхраняваме информация за всички потребители за:

IP адрес (адрес по интернет протокол). Тези номера обикновено се задават в блокове по географски признак. IP адресът често може да се използва за идентифициране на мястото, от което устройството се свързва към интернет.

Данни от инструменти за автоматично събиране на данни, като:

  • Проследяване на секции в сайтовете, които посещавате;
  • Колко време отделяте в даден сайт;
  • В коя страница или статия сте влизали;
  • Рекламите, които сте видели или с които сте си взаимодействали;
  • Демографски данни и др.;
  • При регистрация в tekstove.bg се предоставят електронна поща, псевдоним и парола. След регистрацията има възможност за въвеждане на име, дата на раждане и местожителство, като тези данни не са задължителни.

Регистриране в платформата може да се извърши и чрез трансфериране на данни от профилите ви във Facebook и Google.

НА КОГО ПРЕДОСТАВЯМЕ ВАШИТЕ ДАННИ?

Данните, които ние събираме и съхраняваме при ползване на уеб сайта ни, не се предоставят на други лица.

Можем да предоставим информация, съхранявана при нас по причини от правен характер, ако достъпът, употребата, запазването или разкриването й е правомерно изискано от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация, съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

ИМА ЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ДАННИТЕ ВИ ДА ПОПАДНАТ В ТРЕТИ СТРАНИ?

Действията ви в нашия сайт могат да доведат до автоматизирано предоставяне на данни на наши партньори за осъществяване на рекламни и статистически цели. Това става посредством бисквитки или други уникални идентификатори. Тези партньори, за да оперират с нас, спазват сходни политики за поверителност, базирани на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR). Без да е изчерпателен списъкът, такива са например: Google със съответните свои продукти, Facebook със съответните продукти, Gemius и др.

КАКВИ ИНСТРУМЕНТИ ЗА АВТОМАТИЧНО СЪБИРАНЕ НА ДАННИ ИЗПОЛЗВАМЕ?

Събираме данни и предоставяме такава възможност на трети страни, чрез използване на „бисквитки“. „Бисквитката“ е малък файл, съдържащ поредица от знаци, който се поставя на компютъра Ви, когато посещавате уебсайт. Когато го посетите отново, „бисквитката“ позволява на този сайт да разпознае вашия браузър. В „бисквитките“ може да се съхраняват предпочитания на потребителя и друга информация. Често се използва в комбинация с пикселен идентификатор. Бисквитките могат да са временни (сесийни) и постоянни. Прочети повече за бисквитките

ЗА КАКВО ИЗПОЛЗВАМЕ БИСКВИТКИ?

Използват се „бисквитки“ за настройки, функции и други услуги на сайта.

Използват се „бисквитки“ за удостоверяване на потребителите, за предотвратяване на измамническо използване на идентификационни данни за вход, както и за защита на потребителската информация от неупълномощени страни.

Използват се „бисквитки“ за подобряване на работата на сайтовете и за предоставяне на очакваните от посетителя услуги, като придвижване из уеб страниците или осъществяване на достъп до защитените части на сайтовете или форумите. Без тези „бисквитки“ те не могат да функционират нормално.

Използват се „бисквитки“ за осигуряване на данни за системата ни за управление на реклама. Използват се и от външни системи за управление на реклами, като тези на Google, Taboola и др. Някои от обичайните им приложения са избиране на реклами въз основа на определени параметри, отчитането на ефективността на кампаниите и избягване на показването на реклами, които потребител вече е виждал.

„Бисквитки“ събират информация за начина, по който потребителите взаимодействат със сайтовете. Това може да включва страниците, които хората посещават най-често, и дали получават съобщения за грешка от някои от тях. Използваме временни („сесийни“) „бисквитки“, за да усъвършенстваме услугите си, да подобрим сърфирането на потребителите си и др. Блокирането или изтриването им няма да попречи на използването на съответния сайт.

Чрез „бисквитки“ се събират данни, позволяващи ни да разберем по-добре предпочитанията на потребителите си и чрез проведения анализ да подобрим и развием услугите си. Обикновено се събира анонимна информация, без да се идентифицират индивидуалните потребители или личните им данни. Много често, за целите на обективността и сравнимостта на данните и аналитичните резултати, тези „бисквитки“ се поставят и/или следят от външни компании. Ние използваме напр. Google Analytics.

КАК ДА ЗАБРАНИТЕ „БИСКВИТКИ“?

Ако не искате да разрешавате бисквитките изобщо или искате да използвате само определени бисквитки, разгледайте настройките на браузъра си. Можете да ги използвате, за да оттеглите по всяко време вече дадено съгласие за ползване, както и за да триете приети бисквитки.

Имайте предвид обаче, че чрез деактивиране на определени бисквитки може да бъде ограничен достъпът Ви до някои функции на платформата.

КАК ЗАЩИТАВАМЕ ВАШИТЕ ДАННИ

С цел вашата сигурност, данните които се трансферират между вас и tekstove.bg се криптира посредством SSL. Извършваме прегледи на практиките си за събиране, съхранение и обработка на информация, в това число физическите мерки за сигурност, с цел предотвратяването на неразрешен достъп до системите. Това обаче не винаги е достатъчно за възпрепятстване на злонамерени атаки и сривове.

КОЛКО ВРЕМЕ СЪХРАНЯВАМЕ ИНФОРМАЦИЯТА?

За регистрираните потребители данните се съхраняват за постоянно. Всеки потребител има правото посредством своя акаунт от меню „Настройки“ да изтрие профила си. По този начин всичките данни които съхраняваме за него ще бъдат изтрити завинаги, освен ако потребителят не се регистрира отново.